کیست شکلاتی چیست؟
آذر ۱۵, ۱۴۰۱
واکسن گارداسیل
آذر ۱۹, ۱۴۰۱

مسمومیت بارداری

مسمومیت حاملگی یا پره اکلامپسی یکی از عوارض جدی دوران بارداری است که با فشارخون بالا ، ورم و دفع پروتئین تظاهر میکند . این عارضه بعد از هفته بیستم بارداری تا یک هفته پس از زایمان میتواند بروز کند.

گاهی علایم بیماری به حدی شدید است که تهدید کننده حیات بوده و ختم بارداری پیش از موعد را ضروری می سازد.بعضی از خانم های باردار مستعد این عارضه بوده و لازم است در طی حاملگی تحت مراقبت بیشتری قرار گیرند.

علت پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری

اغلب عارضه‌هایی که در طول بارداری رخ می‌دهند مرتبط با مادر، وضعیت هورمونی بدن او و شرایط جنین هستند؛ اما پره اکلامپسی می‌تواند ناشی از علل مختلفی باشد. متخصصین زنان معتقدند که منشأ شروع پره اکلامپسی و علائم جدی آن جفت است. جفت توده‌ای است که به جنین متصل است و در طول بارداری جنین از آن تغذیه می‌کند.

جفت برای اینکه زنده بماند نیاز به خون، اکسیژن و سایر مواد مغذی دارد که از مادر دریافت می‌کند. برای تأمین نیازهای جفت رگ‌های خونی جدیدی در اوایل بارداری ایجادشده و رشد می‌کنند. مطالعات نشان می‌دهند که این عروق جدید در زنان درگیر به پره اکلامپسی خوب رشد نکرده و یا عملکرد درستی ندارند.

زمانی که این رگ‌ها رشد یا عملکرد درستی نداشته باشند و گردش خون درستی در جفت وجود نداشته باشد، امکان دارد فشار خون مادر برهم خورده و دچار افزایش فشار خون شود. معمولاً مبتلایان به پره اکلامپسی از هفته ۲۰ بارداری علائم مسمومیت را تجربه می‌کنند. همچنین ممکن است تا ۴۸ ساعت بعد از زایمان و تولد نوزاد مادر دچار مسمومیت شود که به آن پره‌اکلامپسی پس از زایمان گفته می‌شود.

پیشگیری از مسمومیت بارداری

بررسی ها نشان داده است که انجام یک سری از کارها، احتمال ابتلا به مسمومیت بارداری را تا حد زیادی پایین می آورد و بارداری سالمی را برای مادر و جنین به همراه می آورد.

حفظ وزن مناسب و ایده آل

میانگین افزایش وزن در بارداری برحسب وزن زن باردار متغیر است. به طور مثال خانم هایی که دارای اضافه وزن هستند، استاندارد افزایش وزن آنها تا ۱۱ کیلوگرم است. خانم های دارای وزن متوسط تا ۱۵ کیلوگرم و زنان لاغر تا ۱۸ کیلوگرم افزایش وزن برای آنها استاندارد است. خانم هایی که بیش از این استانداردها دچار اضافه وزن می شوند خطرات بارداری برای خود و جنین را بالا می برند.

فعالیت ورزشی منظم و مستمر

ورزش منظم باعث عملکرد مناسب اعضای بدن می شود که در دوران بارداری نیز بسیار اهمیت دارد. فعالیت ورزشی علاوه بر اینکه انرژی را برای زن باردار به همراه می آورد، بدن را برای تحمل اضافه وزن در دوران بارداری آماده می کند و خونرسانی به سایر اعضای بدن را بهبود می بخشد. ورزش، همچنین از بیماری های دوران بارداری مانند مسمومیت حاملگی جلوگیری می کند.

آشامیدن آب به قدر کافی و خواب مناسب

آشامیدن هشت لیوان آب در روز باعث حفظ هیدراته و سدیم در بدن می شود که علاوه براینکه سلامتی و شادابی را به دنبال دارد از مسمومیت حاملگی نیز جلوگیری می کند. هشت ساعت خوابیدن در روز نیز از ابتلا به این بیماری جلوگیری می کند.

جلوگیری از استرس

استرس برای فرد عادی بد است و برای زنان باردار بدتر!

استرس و اضطراب باعث اختلال در عملکرد اعضای بدن می شود که در نهایت خطر ابتلا به بیماری های بارداری مانند مسمومیت حاملگی را بالا می برد.

انجام منظم معاینه های روتین

خانم های باردار باید علائمی که در بالا برای مسمومیت حاملگی عنوان شد را جدی بگیرند. آنها می توانند با مراجعه منظم به متخصص و دادن شرح حال دقیق به پزشکشان در جریان بیماری های احتمالی خود قرار بگیرند و در درمان آن به موقع اقدام کنند.